Släktforskning
Så släktforskar du på nätet
 

Fråga

Hej, Min mamma började med en släktforskning på sin familj i finland. När hon gick bort fick jag ärva den av mamma. Jag skulle nu vilja gå vidare att få tag min mormors mors pappa och hans föräldrar och syskon. Hans namn är Mickel Andersson Pantolin född 1822-03-13 Han flyttade in i Närpes församling 1844. Jag vill veta var ifrån han kom hans föräldrars namn hade han syskon Var kom hans föräldrar ifrån. Pantolin är ett ovanligt namn och varifrån kan det komma. Vi ska åka till Finland i sommar och skulle så gärna vilja besöka de platser som vi vet att de kom ifrån. Jag har varit i kontakt med Korsäns församling men de hänvisade mig till att de inte hade någon ressurs att hjälpa mig med mina frågor. Jag vill så väldigt gärna veta mer om familjen. Jag hoppas på att ni kan guida mig till någon som vill och kan hjälpa mig. Tack på förhand, Annette Pantolin

Svar

Jag sökte lite i HISKI på efternamnet, och fick några träffar på Pantolin och just din Michel, som fått barn i Närpes.

 

Jag söker efter kyrkböckerna på den svenskspråkiga indextjänsten Digital Index.

 

Eftersom du visste att han flyttat in 1844 kikade jag efter någon slags inflyttningslängd och hittade hans flyttattest (till höger)! Där står det att han är född i Närpes 1822.

 

Jag hittar honom i födelseboken där, som utomäktenskaplig med fader okänd vad jag kan se. Torpardottern Anna Lisa Mattsdotter Trott (Frott?) heter mamman. Kanske heter hans far Pantolin i efternamn? Det verkar annars ha varit ett soldatnamn (?) i församlingen Lappfjärd - jag sökte på alla födda med far med efternamnet Pantolin i hela FInland och fick flest träffar där. 

 

Nu kanske du kommer vidare själv, med hjälp av mina snitslar? Lycka till och trevlig resa i sommar!


 
Kommentarer
 
 
Annette Pantolin  
 

Hej,

Nej det kan inte stämma. Barn som föddes utomäktenskapligt fick moderns efternamn. Dessa barn fick inte ta pappans efternamn.

Men jag letar vidare tack i alla fall

 
----- -----  
 

Vad märkligt att det kommit in en kommentar så här långt efter att vi mailades.
Jag hittade ju familjen i kommunionsboken: https://astia.narc.fi/astiaUi/digiview.php?imageId=8489818&aytun=2610202.KA&j=367

 
per  
 

om fadern håller sig gömd, men hans efternamn är känt,så kan barnet få efternamet.

 
Annika dalin  
 

Hej! Vi heter också Pantolin i min släkt och mormor kommer från Närpes. Hon hette Linnea och hade en tvillingbror som hette Georg deras mor hette Kajsa.

 
Ny kommentar 
 
* = Obligatoriskt fält

* Ditt namn:   


Din webbplats: (frivillig)


* Kommentar:   


* Ange bokstäverna/siffrorna i bilden

 

 
  < Tillbaka till frågor/svar
 
 
 
Om frågan/svaret
Datum: 2015-04-11
Taggar:  Finland
Kategorier:  Kyrkböckerna
Antalet visningar:  2653