Släktforskning
Så släktforskar du på nätet
 

Fråga

Jag behöver hjälp jag skulle vilja släktforska min pappas släkt, jag vet små grejer att vi har tyskt och skotskt blood men jag vill veta mer jag skulle vilja veta mer om min mammas mormor? Kan ni hjälpa mig var ska jag börja?!

Svar

Jag skulle börjat med att gå en kurs i släktforskning, för att få grunderna till släktforskning i Sverige. Kolla om studieförbunden i din stad erbjuder något i sitt utbud! Det framgår inte av din fråga hur långt tillbaka era utländska anor är, så jag hade iallafall börjat leta mig bakåt i Sverige och se vart det leder hän.

 

Tyskland är det tyvärr än så länge ganska svårt att forska i, men det händer mer och mer online med registreringar av gamla arkiv där också. Jag hoppas själv på ordentliga genombreott på den fronten, då min son har tyska anor nära i tiden. Vi anlitade en tysk genealog att kika lite på de uppgifter vi kände till, och uppgifterna vi fick tillbaka var förvisso upplysande, men för en svensk släktforskare mycket bristfälliga. Man får vara glad för det lilla helt enkelt.

 

Skotsk släktforskning fanns det en jättetrevlig artikel om, med länkar och tips online, i senaste numret (1/2015) av tidningen Släkthistoria. Den finns att köpa digitalt också, om du föredrar det formatet.


 
Kommentarer
 
Inga kommentarer registrerade.
 
Ny kommentar 
 
* = Obligatoriskt fält

* Ditt namn:   


Din webbplats: (frivillig)


* Kommentar:   


* Ange bokstäverna/siffrorna i bilden

 

 
  < Tillbaka till frågor/svar
 
 
 
Om frågan/svaret
Datum: 2015-01-12
Taggar:  Tyskland Skottland släktforskningskurs nybörjare
Kategorier:  Annat
Antalet visningar:  1771