Släktforskning
Så släktforskar du på nätet
 

Fråga

Min morfar, Carl Johan Lind, föddes den 23/9 1881 i Eds församling i Stockholms län. Hans mamma finns angiven som boende i församlingen. Som hans pappa finns angivet en Per Alfred Lind, bageriarbetare från Katarina församling i Stockholm. I födelseboken anges mamman som fäste kvinna till denna Per Alfred. I husförhörs- boken finns det angivet att min morfar är kyrkotagen som äkta. Kan ej hitta denna Per Alfred Lind i Katarina församling. Min fråga: Finns det något annat ställe där prästen kan ha antecknat förhållandet mellan min morfars föräldrar.

Svar

Det var en knivig fråga! Jag hittar ingen lämplig Per Alfred Lind i någon befintlig databas, varken i Rotemansarkivet eller på Sveriges befolkningsskivor 1880-1890 (finns även via Riksarkivets Digitala forskarsal och kräver abonnemang). Den enda som finns är född 1841 och gift med en Selma och har en knippe barn i ungefär samma ålder som din morfar. Han är stallbetjent på Strömsholms hingstdepot i Kolbäck, Västmanland både 1880 och 1890. Det ligger i och för sig inte otroligt långt ifrån Ed, så han kanske var iväg och slarvade och ljög om både det ena och det andra? Tyvärr har vi ingen ledtråd i form av ålder e.d. i morfarns födelsebok, utan troligen bara en muntlig uppgift om fädernet.

 

Den enda halvintressanta ledtråd jag kan hitta vid mina sökningar är en Carl Harald Myrman i rotemansarkivet, som jobbar som bageriarbetare. Tyvärr får jag bara reda på att han är född i "Stockholm", vilket blir tidsödande att leta efter. Kanske är detta en äldre bror/farbror till din morfars mor, som hon besökt/bott hos/jobbat hos och träffat en av Carl Haralds kollegor? 

 

Jag har provat olika stavning på namnet, med och utan h-n och även lagt ett e på slutet av Lind, men det dyker inte upp några fler Per Alfred Lind än stallbetjenten i Kolbäck. 

 

Du frågar om det kan finnas annat ställe prästen antecknat om föräldrarna. Jag känner inte till några andra källor att leta i. Kanske nöjde sig prästen med ett muntligt löfte om en trolovning för att mamman skulle slippa skammen? Hon får tydligen ett barn till några år senare som får efternamnet Ek. Bland dopvittnena finns ett par Ek, men det står ingen fader angiven.

 

Du har nog tyvärr stött på en svårlöst gren i din forskning - det är inte alltid det hjälper ens med en namngiven far! Det hade ju varit enklare med en fader okänd än en far som har ett namn, men som inte finns där han ska!


 
Kommentarer
 
Inga kommentarer registrerade.
 
Ny kommentar 
 
* = Obligatoriskt fält

* Ditt namn:   


Din webbplats: (frivillig)


* Kommentar:   


* Ange bokstäverna/siffrorna i bilden

 

 
  < Tillbaka till frågor/svar
 
 
 
Om frågan/svaret
Datum: 2014-08-04
Taggar: 
Kategorier:  Fader okänd
Antalet visningar:  2097