Släktforskning
Så släktforskar du på nätet
 

Fråga

Om jag vet födelsedata på en person. Och har hittat datum när hon skilde sig hur ska jag ta reda på, med vem hon var gift med? Vet också att hon for till Damnark och att hon kom tillbaka. Har data på barnet men vet inte namnet på fadern, hur gör jag?

Svar

Det är lite svårt att svara generellt på en sån här fråga. Jag behöver lite fler detaljer för att kunna ta tipsa om var du ska leta.

 

Jag spårar en intressant person både framåt och bakåt och pusslar ihop livet så gott det går. Ibland får man luckor då de befunnit sig i församlingar som saknat flyttlängder e.d. Man brukar först stöta på en person som vuxen förälder när man letar sig bakåt, och kan då få reda på födelsedatum om man har tur.

 

Med hjälp av folkräkningarna kan man få tag på en trolig födelseförsamling - om vi pratar föräldrar till barn födda tidigt 1900-tal. Är vi tillbaka på 1800-talet är det i regel bara att hoppa med och följa personens flyttar till olika församlingar och se familjerna i husförhörslängderna. När man har ett födelsedatum och församling på personen från husförhörslängden kan man kika efter dom i födelseboken och förhoppningsvis hitta föräldrarna för att fortsätta spåra dom.

 

Om barnet du söker är fött på 1900-talet finns födelseböckerna tillgängliga som SCB-utdrag hos SVAR och Genline fram till 1940. Står ingen fader antecknad där blir det tyvärr ganska svårt att hitta honom. Här har jag länkat till en bra sammanställning på möjliga vägar att leta efter en okänd far. Det finns också en nyutkommen bok som tar upp problemet som heter just Fader Okänd. Den finns att köpa från Släktforskarförbundet bl.a.

 

Lycka till med sökandet!


 
Kommentarer
 
Inga kommentarer registrerade.
 
Ny kommentar 
 
* = Obligatoriskt fält

* Ditt namn:   


Din webbplats: (frivillig)


* Kommentar:   


* Ange bokstäverna/siffrorna i bilden

 

 
  < Tillbaka till frågor/svar
 
 
 
Om frågan/svaret
Datum: 2011-07-30
Taggar: 
Kategorier:  1900-talet Fader okänd
Antalet visningar:  3107