Släktforskning
Så släktforskar du på nätet
 

Fråga

Hej! Jag letar efter en släkting som hette Axel Teodor Engelbrekt eller ev. Engelbert Bodin. Han är angiven som min farfars far i en födelsebok från Jakobs församling i Stockholm år 1925. Det står att han är född 2/10 1880. Har hittat en Axel Teodor Engelbert född 1880 i Sveriges befolkning 1900. Men i Dödboken 1901-2009 hittar jag honom inte längre. Var kan han ha tagit vägen och hur hittar jag information om detta? MVH Anna

Svar

Din fråga belyser ett av de vanligaste problemen vi släktforskare råkar ut för. 1900-talet är supersvårt att forska på än så länge tyvärr!

De gamla mikrokorten/filmerna räcker till slutet av 1800-talet, sedan finns det filmat s.k. SCB-utdrag födda/vigda/döda en bit in på 1900-talet. Husförhörslängderna gjordes om till Församlingsböcker i samma veva, och de finns tillgängliga online, vissa delar av Sverige idag via Genline, ArkivDigital och SVAR. Mer är på väg ut, så snabbt de hinner scanna och fotografera. Som komplement till detta finns även folkräkningarna vart 10e år, där 1930 finns tillgänglig via SVAR (abonnemang krävs). 1910 finns i databasform för några delar av Sverige hos SVAR, 1920 saknas helt idag online.
Idag är det sedan stopp vid 1940 p.g.a 70 års sekretess på personuppgifter.
Det är svårt att spåra en person i de fall församlingsböckerna inte finns tillgängliga.

En ytterligare sak som komplicerar det i ditt fall är Stockholm. Stora städer försvinner man lätt i - en flytt ett kvarter och du är i en ny församling - och dessutom är det många uppgifter som ska handskrivas in i databaserna, varför det är stora luckor i stadsförsamlingar på t.ex. dödskivan, där du sökt efter din farfars far.

Om du verkligen vill spåra hans fortsatta liv så gäller det att hoppas på en stor skopa tur och att han hjälper dig på vägen. Du vet var han fanns 1925 (fast jag hittar honom inte i Rotemansarkivet alls, men det är kanske inte komplett). Jag skulle handbläddrat 1930 års folkräkning - sök i födelseårskolumnen så går det snabbare - för Jacobs församling. Om jag inte får napp där hade jag handbläddrat födelseböcker efter syskon om dina farfars föräldrar bildade familj och sedan dödböcker i Jacobs församling. Folkräkning och SCB-utdrag finns hos SVAR där du måste ha abonnemang. Men det är verkligen att söka efter en nål i en höstack! Jag kikade även på Stockholmskällan http://www.stockholmskallan.se/ som har en del skojigt material för Stockholm, bl.a. adresskalendrar, men hittar tyvärr inte byggmästare Bodin i varken 1925 eller 1926 års kalender. Han står kanske med i tidigare upplagor? Sök på adresskalender.

Här är han 1890:
Post 3658610
Axel Teodor Engelbert
f. 1880 i Hammar (Örebro län, Närke)
s.
Pojke, barn i familjen
Påfvelsbacke.
Hammar (Örebro län, Närke)
v
Födelseort i källan: Hammars

Har du spårat honom så långt det går från barndomen och fått stopp vid flytten till Stockholm?

Lycka till med fortsatta efterforskningar!


 
Kommentarer
 
 
Anna  
 

Hej,
Det här hittade jag på CD-skivan "Begravda i Sverige":

1880-10-02

Bodin, Axel Teodor Engelbrecht
f. 2/10 1880

Byggmästare

Hjortsberga

Död 6/10 1935
Begravd 13/10 1935

Vårdinge kyrkogård, kv. G1, nr. 396 (kista, nr 1 i graven)
Graven upplåten till 31/12 2084 (upplåtelse nr 1)

Lycka till i ditt sökande!
/Anna

 
----- -----  
 

Vad bra att du hittade honom Anna! Jag fick tydligen hjärnsläpp och glömde söka där när han nu inte fanns på dödskivan. Tur att vi är många som kan hjälpas åt! /Sara

 
Anna  
 

Tack för hjälpen! Har den skivan liggande någonstans här hemma, men har inte kollat där... :) Tack igen! Anna

 
Torbjörn Johansson  
 

Hej!
Jag är släkting till Axel Teodor Bodin f.1880.
Han är bror till min farmor Lydia Lovisa Bodin f. 1884.
Du får gärna ringa mig på mobil: 070-365 92 87
Det skulle vara roligt om du hörde av dig. Vi kanske har mer information om våra gemensamma släktingar.
Med vänlig hälsning
Torbjörn Johansson

35078

 
Anna B  
 

Hej! Spännande att vi har gemensamma släktingar =) Har legat lågt med släktforskandet under hela hösten och har inte sett ditt meddelande förrän nu! Började släktforska i somras, men sen har jag inte hunnit med det, så jag har inte kommit så långt. Ska kolla lite vad jag har hittat när jag har lite tid och så kan jag i så fall maila om jag kan få en mailadress till dig! Hälsningar Anna

 
Lola Boman  
 

Hej! Såg det här på nätet när jag goglade på teodor Bodin jag har haft kontakt med Torbjörn Johansson han ska skicka mig mer uppggitfter om Teodor han var min morfar.
Mvh
Lola Boman

 
det är min gammel morfar  
 

Axel Teodor Engelbrekt Bodin, är far till min avlidna mormor Linnea.. Vad jag vet var Axel en framgångsrik byggmästare i Stockholm.

 
Erisa  
 

Hej!
Jag släktforskar på Axel Teodors barnbarn Daga LINNEA född 1926-11-14 åt en kompis. Letar efter fadern, Harald Andresen, till hennes son som föddes 1945-09-12 och dog 2011.
Vore spännande att få kontakt med ovanstående som vet något om Linnea!

 
Ing-Marie Bodin  (www.spray.se)
 

Hej!Daga Linnéa var min faster och Kenneth var min kusin. Hälsningar från Ing-Marie!

 
Mona schölander  (mona.scholander@icloud.com)
 

Hej!!!!! Ingmari jag är lineas dotter din kusin Mona kontakta mig gärna !!!! Om du vill det skulle vara väldigt roligt jag bor i Göteborg . De har fått min meil adress hopppas att du hör av dig..????!! Mona .

 
Ny kommentar 
 
* = Obligatoriskt fält

* Ditt namn:   


Din webbplats: (frivillig)


* Kommentar:   


* Ange bokstäverna/siffrorna i bilden

 

 
  < Tillbaka till frågor/svar
 
 
 
Om frågan/svaret
Datum: 2011-07-29
Taggar:  Stockholm
Kategorier:  1900-talet
Antalet visningar:  4922