Släktforskning
Så släktforskar du på nätet
 

Bloggkategori: Alla

Här kommer slumpvisa tankar, erfarenheter och tips till din forskning och intressant i nyhetsfloden att dyka upp. Prenumerera gärna med din RSS-läsare!

 

 
   
 
 
Andra har redan forskat
 

Är det någon idé att forska vidare på en person som någon annan redan "hittat allt" på? Den frågan ställde jag mig igår, när jag satt och skummade lite kring båtsmännen på makens trädgrenar. Jag hade nämligen hittat att ArkivDigital hade lite båtsmäns-register scannade, och på ren tur hittade jag en av mina båtsmän i denna torpgenomgång direkt! Men sen var det stopp, för resten av båtsmännen var mycket senare. I listan fångade ett annat namn mitt intresse, och eftersom jag bara hade 20 minuter på mig tänkte jag bara göra en snabbkoll på lite av de data jag hade på honom från Ostkantens båtsmansregister. Hur gick det då?

(För dig som följer Släktforskning.info på facebook klickar du in dig på anteckningen och väljer Visa ursprungligt inlägg - eller motsvarande på annats språk - så kan du läsa hela blogginlägget!)

 
Digital sortering
 

Det märks kanske att jag gillar att sortera och organisera saker. Även om du inte tillhör den skaran kan du kanske ha nytta av mina organisationstips när du funderar på hur du ska förvara saker både fysiskt och digitalt. Jag berättar hur jag gör, och du funderar på om det är en lösning som funkar för dig också! Här kommer den digitala versionen av mitt släktforskararkiv.

 

(För dig som följer Släktforskning.info på facebook klickar du in dig på anteckningen och väljer Visa ursprungligt inlägg - eller motsvarande på annats språk - så kan du läsa hela blogginlägget!)

 

 
Sortering av ditt material
 

Hur ska vi sortera materialet vi samlat in? Du får kopior av en bouppteckning från mormors mor, farmors samlade tidningsurklipp med dödsannonser på hennes släkt och vänner, lägenhetskontrakt och vigselbevis. Det är lätt hänt att det fortsätter hamna i en låda och glömmas bort som de viktiga källor de är i din forskning. Kyrkböcker i all ära, men en dödsannons i en tidning är troligen insatt av närstående med eftertanke, och även om tryckfel förekommer kan den styrka andra uppgifter, samtidigt som du får en känsla för familjen runtomkring. Igår pratade jag om förvaringen rent generellt. Idag blir det mer om sorteringen av materialet.

 
Arkivering av ditt material
 

Har du fått en hel kartong med gamla papper, tidningsurklipp och foton av en släkting som gått bort, eller en ingift släkting som inte velat ha sakerna kvar själv? Då är det dags att börja sortera och katalogisera och förvara detta på något lämpligt sätt! Berätta gärna dina smarta tips i detta inläggets kommentarer. Här kommer mina tips!

 
Släktklenoder
 

Har ni något som familjen är lite extra rädda om, för att det är arvegods från släkten? Hur dokumenterar man dessa klenoder, är det något att spara, och vem gjorde eller köpte grejen egentligen? Finns det någon historia knuten till klenoden? Här får du lite tips!

 
Lägesrapport från Genline
 

I senaste utskicket från Genline fick vi reda på vad de håller på att lägga in i sitt sortiment. Just nu är det SCB-material fram till sekretessgränsen 1937 bl.a. Se mer detaljer i mitt citat.

 
Gamla biblar
 

Gamla biblar har inget antikvärde, men kan vara oerhört vackra att titta på. Man får tag på dom billigt på loppisar och auktioner. Jag adopterade två vackra biblar för flera år sedan, och har länge varit sugen på att ta reda på deras historia. Det var nämligen vanligt att man skrev in familjens barn i bibeln. Här får du veta vad jag hittat om mina biblar.

 
Hur gick det med Maria?
 

Häromdan berättade jag om de problem man kan stöta på när församlingarna är små och ligger tätt. Det är klart man förstår om saker blev fel i böckerna! Idag berättar jag hur det gick med det fortsatta detektivandet, och en sammaställning av Marias liv.

 
Angränsande församlingar
 

Då och då händer det att man tappar bort folk i böckerna. De flyttar till en församling som antingen inte finns böcker scannade på, har brunnet eller de finns helt enkelt inte där det borde vara enligt förra församlingen. Ge inte upp, man kan spåra folk på flera håll - här kommer ett exempel!


Sida: 4
1 2 3 4 
 
    RSS för blogg
 

 
 
Kategorier
 
     
 
 
Senaste kommenterade blogginlägg
 
     
 
 
Populäraste taggarna