Släktforskning
Så släktforskar du på nätet
 

Bloggkategori: Alla

Här kommer slumpvisa tankar, erfarenheter och tips till din forskning och intressant i nyhetsfloden att dyka upp. Prenumerera gärna med din RSS-läsare!

 

 
   
 
 
Inspiration till släktforskning
 

Ju mer jag ägnar mig åt sökning i gamla arkiv, desto mer intresserad blir jag av människorna bakom, hur de levde, vad som formade deras liv och hur vardagen såg ut för dessa människor. Här berättar jag om mina olika inspirationskällor.

 

(För dig som följer Släktforskning.info på facebook klickar du in dig på anteckningen och väljer Visa ursprungligt inlägg - eller motsvarande på annat språk - så kan du läsa hela blogginlägget!)

 
Fel kan vara rätt
 

Förr i tiden gifte man sig. Nästan alltid. Undantaget var stackars pigor som fick oäkta barn. Men om man hittar en familj i en husförhörslängd är föräldrarna gifta. Och de har troligen gift sig strax innan första barnet är fött. Här följer lite söktips kring vigslar!

 

(För dig som följer Släktforskning.info på facebook klickar du in dig på anteckningen och väljer Visa ursprungligt inlägg - eller motsvarande på annat språk - så kan du läsa hela blogginlägget!)

 
Den vanligaste frågan
 

Jag berättar gärna att jag håller på mycket med släktforskning, och varje gång jag berättar det för en ny person får jag direkt en fråga som jag fortfarande har ganska svårt att svara på. Hur är det med er andra som forskar? Känner ni igen er? Vad brukar du ge för svar på frågan?

 
Bouppteckningar
 

Nu börjar det bli mer vanligt att hitta bouppteckningar och andra juridiska dokument via nätet. Arkiv Digital kompletterar sina arkiv med en rasande fart, och även SVARs webbtjänst innehåller avskrifter av ett antal bouppteckningar i vissa län. Bouppteckningarna kan vara viktiga pusselbitar i din släktforskning.

 
Kurs i släktforskning i Täby
 

När höstmörkret sluter sig om knutarna är det skönt att sitta inne och gräva i arkiven efter sina anor! Du som är nybörjare erbjuds en helgkurs i släktforskning där vi fokuserar på människorna bakom siffror och namn.

 

Kursen är den 27 november kl. 10:00 - 16.00 och 28 november kl. 10.00-16.00
Plats: Tegvägen 10 i Ella gård, Täby
Om du vill kan du stanna kvar efter 16 på lördagen för egen forskning eller bara mys vid brasan.

 
Google is your friend!
 

Jag kan riktigt höra min brorson säga orden i titeln på det här blogginlägget. Från början är det väl tänkt lite fördummande när någon ställer självklara frågor om saker man hittar lätt genom att använda en sökmotor, men jag har tagit till mig den positiva betydelsen istället. Jag använder ofta sökmotorer när jag släktforskar, för att hitta både det ena och det andra!

 
Hur gick det sen?
 

För er som läste bloggen igår kanske några av er undrar hur det gick med Sara och Jacob? här får du svaret!

 
Stanna upp och knyt ihop!
 

Släktforskning kan lätt bli ett samlande utan slut. Här lite tips om hur man sammanställer och knyter ihop!

 
Finns det flera källor för samma sak?
 

När man benar ut en människas liv kan man behöva kika i många olika sorters källor för att få fram hela bilden. Här berättar jag lite om kompletterande källor där man kan hitta nyttig information!

 

 
Flytta inte för mycket!
 

Jag fick en fråga på min frågesida där man bad om hjälp att spåra en pojke född 1876, som frågeställaren inte hittat i rätt födelsebok. Ibland krävs det lite detektivarbete för att spåra rätt på släktingarna, och min grundinställning är alltid att det lätt blir fel på vägen. Ju längre ifrån grundkällan man kommer desto större risk att en uppgift kan ha blivit fel. Jag har själv flera sådana exempel i min forskning. I det här fallet hade frågeställaren inte koll på föräldrar och syskon, så jag antog att hon hade födelseuppgifterna från vuxen ålder.

 

Så här gick det till när jag spårade upp Hjalmar Vitalis.

 

(För dig som följer Släktforskning.info på facebook klickar du in dig på anteckningen och väljer Visa ursprungligt inlägg - eller motsvarande på annat språk - så kan du läsa hela blogginlägget!)

 

 


Sida: 3
1 2 3 4 5 
 
    RSS för blogg
 

 
 
Kategorier
 
     
 
 
Senaste kommenterade blogginlägg
 
     
 
 
Populäraste taggarna