Släktforskning
Så släktforskar du på nätet
 

Bloggkategori: Hittat i arkiven

Här kommer slumpvisa tankar, erfarenheter och tips till din forskning och intressant i nyhetsfloden att dyka upp. Prenumerera gärna med din RSS-läsare!

 

 
   
 
 
Bouppteckningar
 

Nu börjar det bli mer vanligt att hitta bouppteckningar och andra juridiska dokument via nätet. Arkiv Digital kompletterar sina arkiv med en rasande fart, och även SVARs webbtjänst innehåller avskrifter av ett antal bouppteckningar i vissa län. Bouppteckningarna kan vara viktiga pusselbitar i din släktforskning.

 
Google is your friend!
 

Jag kan riktigt höra min brorson säga orden i titeln på det här blogginlägget. Från början är det väl tänkt lite fördummande när någon ställer självklara frågor om saker man hittar lätt genom att använda en sökmotor, men jag har tagit till mig den positiva betydelsen istället. Jag använder ofta sökmotorer när jag släktforskar, för att hitta både det ena och det andra!

 
Hur gick det sen?
 

För er som läste bloggen igår kanske några av er undrar hur det gick med Sara och Jacob? här får du svaret!

 
Stanna upp och knyt ihop!
 

Släktforskning kan lätt bli ett samlande utan slut. Här lite tips om hur man sammanställer och knyter ihop!

 
Finns det flera källor för samma sak?
 

När man benar ut en människas liv kan man behöva kika i många olika sorters källor för att få fram hela bilden. Här berättar jag lite om kompletterande källor där man kan hitta nyttig information!

 

 
Flytta inte för mycket!
 

Jag fick en fråga på min frågesida där man bad om hjälp att spåra en pojke född 1876, som frågeställaren inte hittat i rätt födelsebok. Ibland krävs det lite detektivarbete för att spåra rätt på släktingarna, och min grundinställning är alltid att det lätt blir fel på vägen. Ju längre ifrån grundkällan man kommer desto större risk att en uppgift kan ha blivit fel. Jag har själv flera sådana exempel i min forskning. I det här fallet hade frågeställaren inte koll på föräldrar och syskon, så jag antog att hon hade födelseuppgifterna från vuxen ålder.

 

Så här gick det till när jag spårade upp Hjalmar Vitalis.

 

(För dig som följer Släktforskning.info på facebook klickar du in dig på anteckningen och väljer Visa ursprungligt inlägg - eller motsvarande på annat språk - så kan du läsa hela blogginlägget!)

 

 

 
Vad är husförhörslängd?
 

När man släktforskat ett tag blir alla släktforskningstermer vardagsmat och självklara! Idag tänkte jag berätta lite om vad en husförhörslängd är egentligen, varför de fördes, vad man kan hitta i dom och varför de spelar en så viktig roll inom släktforskningens grunder.

 

(För dig som följer Släktforskning.info på facebook klickar du in dig på anteckningen och väljer Visa ursprungligt inlägg - eller motsvarande på annats språk - så kan du läsa hela blogginlägget!)

 
Har du anor i Stockholm?
 

Förr eller senare ramlar man på dom i sin släktforskning: personer som provat lyckan i huvudstaden. Stockholm växte snabbt och församlingsgränserna blev luddiga i en tid när folk flyttade och var inneboende mycket. Därför var man tvungen att införa ett annat folkbokföringssystem än de förlegade husförhörslängderna eller församlingböckerna. Rotemanssystemet var fött. Hur forksar man i Stockholmskällorna? Det ska vi kika lite på idag, eftersom jag just nu har uppdrag i dessa källor.

(För dig som följer Släktforskning.info på facebook klickar du in dig på anteckningen och väljer Visa ursprungligt inlägg - eller motsvarande på annats språk - så kan du läsa hela blogginlägget!)

 

 

 

 

 
Andra har redan forskat
 

Är det någon idé att forska vidare på en person som någon annan redan "hittat allt" på? Den frågan ställde jag mig igår, när jag satt och skummade lite kring båtsmännen på makens trädgrenar. Jag hade nämligen hittat att ArkivDigital hade lite båtsmäns-register scannade, och på ren tur hittade jag en av mina båtsmän i denna torpgenomgång direkt! Men sen var det stopp, för resten av båtsmännen var mycket senare. I listan fångade ett annat namn mitt intresse, och eftersom jag bara hade 20 minuter på mig tänkte jag bara göra en snabbkoll på lite av de data jag hade på honom från Ostkantens båtsmansregister. Hur gick det då?

(För dig som följer Släktforskning.info på facebook klickar du in dig på anteckningen och väljer Visa ursprungligt inlägg - eller motsvarande på annats språk - så kan du läsa hela blogginlägget!)

 
Gamla biblar
 

Gamla biblar har inget antikvärde, men kan vara oerhört vackra att titta på. Man får tag på dom billigt på loppisar och auktioner. Jag adopterade två vackra biblar för flera år sedan, och har länge varit sugen på att ta reda på deras historia. Det var nämligen vanligt att man skrev in familjens barn i bibeln. Här får du veta vad jag hittat om mina biblar.


Sida: 2
1 2 3 
 
    RSS för blogg
 

 
 
Kategorier
 
     
 
 
Senaste kommenterade blogginlägg
 
     
 
 
Populäraste taggarna