Släktforskning
Så släktforskar du på nätet
 

Bloggkategori: Övrigt

Här kommer slumpvisa tankar, erfarenheter och tips till din forskning och intressant i nyhetsfloden att dyka upp. Prenumerera gärna med din RSS-läsare!

 

 
   
 
 
Tidiga ministerialböcker, register och databashjälp
 

I helgen som gick passade jag på att forska lite på min egen släkt, eftersom det var längesen sist och jag var sugen på att se vad jag hittar nu efterhand som min släktforskarvana ökar och jag lär mig mer och mer. Jag dök in på en tom gren för att ta reda på mer om Karna Andersdotter i Väsby.

 
Frågor om namn när man börjar forska
 

Det kom ett mail med frågor om hur man gör med namnskick när man börjar lägga in sin släkt i ett släktforskningsprogram. Eftersom det inte finns några regler eller de facto-standard får man göra som det passar en själv, men det kan vara bra att känna till vilka alternativ som finns när man tar ställning för hur man vill göra. Berätta hur du gör!

 
Fler fotoprojekt
 

Häromdagen stannade vi till på en flyttloppis på en gård på väg till badstranden. Vi hade väl inga större illusioner om fynd eftersom det var längesen vi hittade något vi ville ha eller behövde på loppisarna i närheten. Men där, i en låda på golvet, låg svarta, ovala tavelramar - ni vet den klassiska ramen för släktfotografier i början av 1900-talet. 17 stycken ramar i sina förpackningar, redo för fotoprojekt!

 
Släktforskningsprogram
 

Utvecklingen går i en rasande takt, och idag har var och varannan smarta telefoner och surfplattor och internet finns överallt omkring oss, inte bara fast med sladdar i en grå burk i en hörna på kontoret. Vad ska man tänka på med släktforskningen nu när allt kan läggas i molnet, och hur väljer man rätt program att digitalisera sina släktforskningsresultat?

 
När man tror det inte finns mer
 

När man hållt på och forskat ett tag så tror man kanske att man hittat allt som går att hitta. Man har kanske frågat runt i släkten flera gånger efter material som brev, foton och liknande och har nöjt sig med det man fått tag i. Senaste månaden hjar jag blivit varse att man aldrig ska sluta fråga om mer uppgifter eller material. Det är väldigt vanligt att folk efter ett tag utgår ifrån att man redan vet eller fått reda på allt!

 
Spåra en kista
 

Som ni vet är jag fascinerad av alla dessa människor som fanns bakom namn och siffror i våra kyrkböcker, och brinner för all slags uppdragsforskning, oavsett om det är egen släkt eller nångon annans folk. Dessutom vurmar jag för att gå på loppisar och auktioner och är särskilt intresserad av gamla, slitna allmoge-föremål som berättar en historia. Jag har en inofficiell samling av textil-tillverkningsföremål i liten skala. Därför är det kul när det dyker upp uppdrag som handlar om att spåra personen bakom ett föremål. Jag har tidigare skrivit om biblar. Den här gången handlade frågan om en målad kista.

 

(För dig som följer Släktforskning.info på facebook klickar du in dig på anteckningen och väljer Visa ursprungligt inlägg - eller motsvarande på annat språk - så kan du läsa hela blogginlägget!)

 
Den vanligaste frågan
 

Jag berättar gärna att jag håller på mycket med släktforskning, och varje gång jag berättar det för en ny person får jag direkt en fråga som jag fortfarande har ganska svårt att svara på. Hur är det med er andra som forskar? Känner ni igen er? Vad brukar du ge för svar på frågan?

 
Har du tid att släktforska?
 

Jag får ofta höra av folk omkring mig att de önskar de hade tid att släktforska. Kanske har de aldrig ens börjat, kanske har dom lagt forskningen på hyllan ett tag. Lägga på hyllan gör jag också då och då, i väntan på inspiration eller sug eller - tid! Här kommer iallafall några tips på hur man kan ta sig tid, eller varför det är så enkelt!

(För dig som följer Släktforskning.info på facebook klickar du in dig på anteckningen och väljer Visa ursprungligt inlägg - eller motsvarande på annats språk - så kan du läsa hela blogginlägget!)

 

 
Digital sortering
 

Det märks kanske att jag gillar att sortera och organisera saker. Även om du inte tillhör den skaran kan du kanske ha nytta av mina organisationstips när du funderar på hur du ska förvara saker både fysiskt och digitalt. Jag berättar hur jag gör, och du funderar på om det är en lösning som funkar för dig också! Här kommer den digitala versionen av mitt släktforskararkiv.

 

(För dig som följer Släktforskning.info på facebook klickar du in dig på anteckningen och väljer Visa ursprungligt inlägg - eller motsvarande på annats språk - så kan du läsa hela blogginlägget!)

 

 
Sortering av ditt material
 

Hur ska vi sortera materialet vi samlat in? Du får kopior av en bouppteckning från mormors mor, farmors samlade tidningsurklipp med dödsannonser på hennes släkt och vänner, lägenhetskontrakt och vigselbevis. Det är lätt hänt att det fortsätter hamna i en låda och glömmas bort som de viktiga källor de är i din forskning. Kyrkböcker i all ära, men en dödsannons i en tidning är troligen insatt av närstående med eftertanke, och även om tryckfel förekommer kan den styrka andra uppgifter, samtidigt som du får en känsla för familjen runtomkring. Igår pratade jag om förvaringen rent generellt. Idag blir det mer om sorteringen av materialet.


Sida: 1
1 2 
 
    RSS för blogg
 

 
 
Kategorier
 
     
 
 
Senaste kommenterade blogginlägg
 
     
 
 
Populäraste taggarna