Släktforskning
Så släktforskar du på nätet
 

Bloggkategori: Alla

Här kommer slumpvisa tankar, erfarenheter och tips till din forskning och intressant i nyhetsfloden att dyka upp. Prenumerera gärna med din RSS-läsare!

 

 
   
 
 
Det händer inte för ofta!
 

Plötsligt händer det, som man säger i en känd reklamfilm. Jag sitter här i TV-soffan med min MacBook air i knät och känner suuuuget efter att forska lite. Det händer såklart titt som tätt, eftersom det är släkt- och hembygdsforskning jag brunnit mest för de senaste 10 åren när jag ska välja både jobb- och fritidssyssla. Igårkväll tog jag tag i en gammal glömd gren på det egna trädet. Och hittade ny information som jag missat tidigare! Tjoho! Här kan du läsa hur.

 
Kombinera släkt- och hembygdsforskning
 

Jag fortsätter rekommendera hembygdsforskning som ett viktigt komplement till din släktforskning. Idag går det relativt snabbt att kartlägga de släktforskaruppgifter som var mödosamt att gräva fram i våra arkiv, tack vare digitalisering av kyrkböcker. Det är roligt när det går snabbt och man får en bra bild över sin släkt och alla kopplingar. 

 
Anders Lund i Oderljunga
 

Anders Lund får sonen Sven Lund 1810, som får sonen August 1840. August flyttar först till Amerika och sedan vidare till Australien, där han gifter sig 1873 med en något yngre australiensiska. Jag har vetat om ättlingarna down-under ca 10 år, men sen kom det annat mellan och Oderljunga-grenen är så krångligt, och....

 

Igår blev jag kontaktad igen från Australien och jag blev återigen sugen på att se om jag kunde lösa gåtan Anders Lund i Oderljunga nu med alla nya digitaliserade böcker och den kunskap jag har nu om sannolikheter, sedvänjor och familjetraditioner m.m.

 
Många bud om Bengt Kristensson i Vittsjö
 

Ibland halkar man snett och ibland kan man inte vara riktigt säker på om man är rätt. Igår hade jag en heldag med en gren på mitt träd i Vittsjö, Skåne. Jag hade kikat lite på grenen tidigare på mikrokortens tid med lite noteringar om Genline-kontroll, så det var dags att ta tag i den med nya, mer erfarna, ögon. Så gick det helt åt skogen!

 
Leta efter spår av bostäder
 

Sedan jag började med hembygdsforskning parallellt med släktforskning har det blivit roligt att leta efter folks bostäder. Idag finns det väldigt mycket trevlig information på nätet att använda sig av. Hembygdslitteratur är en annan viktig källa och har man tur har föreningen valt att lägga ut mycket av sin information på nätet. Här följer en genomgång av olika ställen man kan leta efter bostäderna.

 
Leta alltid lite till!
 

TV-soff-släktforskning är helt underbart! Jag har upptäckt hur enkelt det är att köra ett släktforskningsbus på kvällen när barnet gått omkull och TVn skvalar något som bara maken är intresserad av. Fram med bärbara datorn, slå upp den i knät, gå in i Ancestry-släktträdet och välje en outforskad gren på måfå. Och jag är fast! Timmarna flyger iväg och jag "ska bara" kolla det och det också innan jag går isäng. Ofta får jag ge upp för att ögonen går i kors, och stänger igen datorn med 15 AD-flikar uppe och 5 olika personer håller på att få ny info infört i släktregistret. Nä, det får vänta tills jag är piggare.

 
Tidiga ministerialböcker, register och databashjälp
 

I helgen som gick passade jag på att forska lite på min egen släkt, eftersom det var längesen sist och jag var sugen på att se vad jag hittar nu efterhand som min släktforskarvana ökar och jag lär mig mer och mer. Jag dök in på en tom gren för att ta reda på mer om Karna Andersdotter i Väsby.

 
Hur är dom släkt?
 

Jag fick en fråga på mail som undrade hur CH Benckert f.1838 i St Gertrud Stockholm och Anna Benckert f.1876 i Stockholm var släkt. Ett sådant detektivfall kan jag ju inte motstå att kasta mig in i direkt och försöka reda ut! Så här gick jag tillväga.

 
Frågor om namn när man börjar forska
 

Det kom ett mail med frågor om hur man gör med namnskick när man börjar lägga in sin släkt i ett släktforskningsprogram. Eftersom det inte finns några regler eller de facto-standard får man göra som det passar en själv, men det kan vara bra att känna till vilka alternativ som finns när man tar ställning för hur man vill göra. Berätta hur du gör!

 
Fler fotoprojekt
 

Häromdagen stannade vi till på en flyttloppis på en gård på väg till badstranden. Vi hade väl inga större illusioner om fynd eftersom det var längesen vi hittade något vi ville ha eller behövde på loppisarna i närheten. Men där, i en låda på golvet, låg svarta, ovala tavelramar - ni vet den klassiska ramen för släktfotografier i början av 1900-talet. 17 stycken ramar i sina förpackningar, redo för fotoprojekt!


Sida: 1
1 2 3 4 
 
    RSS för blogg
 

 
 
Kategorier
 
     
 
 
Senaste kommenterade blogginlägg
 
     
 
 
Populäraste taggarna