Släktforskning
Så släktforskar du på nätet
 

Bloggkategori: Alla

Här kommer slumpvisa tankar, erfarenheter och tips till din forskning och intressant i nyhetsfloden att dyka upp. Prenumerera gärna med din RSS-läsare!

 

 
   
 
 
Backup av släktforskningen - digitalt
 

En fråga i en norsk Facebook-grupp fick mig att börja fundera på det här blogginlägget. Trådstartaren la upp frågan om att många av de som släktforskar börjar vara till åren komna, och hur ser de på bevarandet av all sin släktforskning? Funderar de över om det ska lämnas över åt någon annan att ta vid och fortsätta? Gör man släktböcker? Jag tycker frågan är lika intressant varje gång den dyker upp.

 
Släktforskning med DNA
 

Jag har gått som katten kring het gröt med det här med släktforskning med DNA-test. Å ena sidan borde jag vara som ett skållat troll direkt, eftersom jag är biolog och älskade genetik-kurserna. Å andra sidan, tja, jag har inte haft tid eller råd att prioritera att sätta mig in i hur det fungerar. Men en släktforskningssida med information om hur man släktforskar med hjälp av internet måste liksom skriva någonting om DNA-forskningen, förr eller senare. Så här kommer det!

 
Funderingar i släktforskningsarkivet
 

Jag gillar att sortera och organisera och har alltid gjort! Då och då får jag ett organisationsryck med släktforskningsmaterialet också. Jag har sedan länge en grundordning, så allt är inte inslängt huller om buller, men ibland vill jag gå igenom materialet och se om jag glömt något, friska upp minnet och se på allt med nya ögon. Detta gäller både det fysiska materialet med framförallt pappersarkiv från min mormor och morfar och annat strömaterial jag samlat på mig från resten av släkten samt det digitala arkivet som finns på hårddisken. Just nu är jag i en sån fas att jag vill plocka med materialet innan jag hugger tag i nya (gamla) spår i släktforskningen.

 
10 potentiella fakta om din anas liv
 

Önskar du att du hade mer koll på vad du har samlat ihop om dina anfäder och anmödrar? Undrar du om det kan finnas mer i våra arkiv som du skulle kunna få tag på. Här följer en checklista på 10 viktiga fakta som kan hjälpa dig fylla ut tidslinjen om din familj.

 
Det händer inte för ofta!
 

Plötsligt händer det, som man säger i en känd reklamfilm. Jag sitter här i TV-soffan med min MacBook air i knät och känner suuuuget efter att forska lite. Det händer såklart titt som tätt, eftersom det är släkt- och hembygdsforskning jag brunnit mest för de senaste 10 åren när jag ska välja både jobb- och fritidssyssla. Igårkväll tog jag tag i en gammal glömd gren på det egna trädet. Och hittade ny information som jag missat tidigare! Tjoho! Här kan du läsa hur.

 
Kombinera släkt- och hembygdsforskning
 

Jag fortsätter rekommendera hembygdsforskning som ett viktigt komplement till din släktforskning. Idag går det relativt snabbt att kartlägga de släktforskaruppgifter som var mödosamt att gräva fram i våra arkiv, tack vare digitalisering av kyrkböcker. Det är roligt när det går snabbt och man får en bra bild över sin släkt och alla kopplingar. 

 
Anders Lund i Oderljunga
 

Anders Lund får sonen Sven Lund 1810, som får sonen August 1840. August flyttar först till Amerika och sedan vidare till Australien, där han gifter sig 1873 med en något yngre australiensiska. Jag har vetat om ättlingarna down-under ca 10 år, men sen kom det annat mellan och Oderljunga-grenen är så krångligt, och....

 

Igår blev jag kontaktad igen från Australien och jag blev återigen sugen på att se om jag kunde lösa gåtan Anders Lund i Oderljunga nu med alla nya digitaliserade böcker och den kunskap jag har nu om sannolikheter, sedvänjor och familjetraditioner m.m.

 
Många bud om Bengt Kristensson i Vittsjö
 

Ibland halkar man snett och ibland kan man inte vara riktigt säker på om man är rätt. Igår hade jag en heldag med en gren på mitt träd i Vittsjö, Skåne. Jag hade kikat lite på grenen tidigare på mikrokortens tid med lite noteringar om Genline-kontroll, så det var dags att ta tag i den med nya, mer erfarna, ögon. Så gick det helt åt skogen!

 
Leta efter spår av bostäder
 

Sedan jag började med hembygdsforskning parallellt med släktforskning har det blivit roligt att leta efter folks bostäder. Idag finns det väldigt mycket trevlig information på nätet att använda sig av. Hembygdslitteratur är en annan viktig källa och har man tur har föreningen valt att lägga ut mycket av sin information på nätet. Här följer en genomgång av olika ställen man kan leta efter bostäderna.

 
Leta alltid lite till!
 

TV-soff-släktforskning är helt underbart! Jag har upptäckt hur enkelt det är att köra ett släktforskningsbus på kvällen när barnet gått omkull och TVn skvalar något som bara maken är intresserad av. Fram med bärbara datorn, slå upp den i knät, gå in i Ancestry-släktträdet och välje en outforskad gren på måfå. Och jag är fast! Timmarna flyger iväg och jag "ska bara" kolla det och det också innan jag går isäng. Ofta får jag ge upp för att ögonen går i kors, och stänger igen datorn med 15 AD-flikar uppe och 5 olika personer håller på att få ny info infört i släktregistret. Nä, det får vänta tills jag är piggare.


Sida: 1
1 2 3 4 5 
 
    RSS för blogg
 

 
 
Kategorier
 
     
 
 
Senaste kommenterade blogginlägg
 
     
 
 
Populäraste taggarna